Rouwverwerking

Waarom moet ik er over praten, het verandert er toch niets aan!

Dit vertelde een jonge vrouw mij, nadat ze haar man had verloren door een hartstilstand. Ze wilde er niet over praten, omdat dat zoveel gevoelens losmaakte. Ze had eigenlijk maar een wens: het leven terug zoals ze dat had gehad voor die fatale dag. Nu stond ze alleen met een dochtertje van 6. Haar eigen verdriet duwde ze weg, want ze moest sterk zijn, ze moest verder. Verder met een leegte, groter en dieper dan ze zelf wilde erkennen.

Niet kunnen rouwen of juist in rouw blijven hangen, beide zijn stevige hinderpalen die je moet nemen voordat je echt verder kunt met je leven. Als je het een plekje hebt gegeven, dan kun je ook weer gelukkig worden.

Ik mis je
In geval van een overlijden hebben de rouwenden, meer dan de gevoelens van boosheid of depressie, het verlangen de overledene te kunnen zien, bij hem of haar te kunnen zijn. Je houdt vast aan datgene wat was, wat zo vertrouwd en veilig was. Rouwen is leren omgaan met gemis; met het verlies van jouw geliefde, het verlies van je gezondheid, het verlies van jouw baan of het verlies van jouw woning. 

Verlies kan een ernstige stressfactor zijn die pijnlijke en verlammende vormen van verdriet veroorzaakt.  Acuut verdriet kan vaste voet krijgen en zich ontwikkelen tot gecompliceerd verdriet. We blijven hangen in het verleden en zijn niet in staat om het leven weer op te pakken. Dat ontneemt ons de mogelijkheid om gelukkig te zijn en te genieten van het leven.

Om los te komen van een blijvende depressie of aanpassingsstoornis kan professionele hulp helpen. Door er over te praten, de emotionele pijn op te lossen,  ontstaat er ruimte voor een nieuw perspectief. Daarna kun je weer vreugde ervaren en, op een andere manier, invulling geven aan je leven.

Alle sterren van de hemel – een bordspel voor rouwverwerking.
Alle sterren van de hemel is een spel dat is ontworpen voor iedereen die een dierbare heeft verloren door de dood. Het doel is om de mensen die het spel spelen onderling contact te laten maken over hun verlies. Kinderen, jongeren en hun ouders. Het spel is een laagdrempelige manier om met elkaar te communiceren over emoties, herinneringen en ervaringen door middel van praten, tekenen, kleien, situaties uitbeelden etc. Je kunt bij dit spel niet winnen of verliezen.

Bij het spel zit ook een speciale kaartenset met vragen over de dood als gevolg van een bijzondere oorzaak zoals zelfdoding of moord. In deze situatie is het extra belangrijk om met kinderen in gesprek te komen over hun gevoelens. Maar ook over dat wat in hun hoofd achterblijft aan informatie, fantasieën en ideeën.

Het spel is ontworpen door creatief therapeute Daisy Luyten. Inmiddels is het spel twee keer internationaal onderscheiden.

Foto header en onder: Jan Willem van Ee (www.creativity.vanenos.com)