Wat is jouw verhaal?

Denk jij misschien op dit moment nog negatief over jezelf. Geloof je niet dat je ergens echt goed in bent, omdat je nog niet ontdekt hebt waar je echt goed in bent. Ben je onzeker in het contact met anderen, omdat je in het verleden te vaak het deksel op je neus hebt gekregen. Heb je het gevoel dat je extra hard moet werken om goedkeuring te krijgen, omdat je als kind te weinig erkenning en waardering hebt gekregen. Ben je angstig van aard en was je moeder dat ook. Grote kans dat deze angst niet eens van jezelf is, maar dat je die gewoon vanuit jouw familiesysteem hebt meegekregen.

Maar er is meer dan jouw verhaal
We hebben allemaal een soort basisgevoel over ons zelf. Dat basisgevoel wordt gevoed vanuit ons onderbewuste. En met sommige stukken, die je van je voorouders hebt meegekregen of die stammen uit jouw kindertijd, heb je geen verbinding. De verbinding is verbroken met die stukken die je eigenlijk niet kon verdragen, niet kon verwerken, omdat ze toendertijd te heftig waren, niet te behappen waren. Het verhaal van toen hebben we verdrongen, maar het is onderhuids nog steeds aanwezig. De belangrijkste strategie daarbij is om niet te hoeven voelen.

‘Als je de liefde niet kunt voelen, hoe weet je dan wat liefde is?’

Dit niet te hoeven voelen maakt dat we verder kunnen met ons leven, maar tegelijkertijd zijn we afgesneden van de heelheid in onszelf. En in plaats daarvan hebben we overlevingsmechanismen die ons onzeker maken, ons naar doen voelen, koesteren we verdriet en hebben we te kampen met angsten. We kunnen niet voluit van onszelf houden, niet voluit de liefde voelen. En als we dat naar onszelf niet kunnen, kunnen we dat ook naar een ander niet.

Je hoeft je nergens voor te schamen.
Er is niets waar jij je voor hoeft te schamen, niets wat maakt dat jij minder bent dan een ander. Als je dat tot een wezenlijke overtuiging weet te maken, dan blijft er over wat jij ten diepste bent, een mooi en goed mens. Door je eigen processen aan te gaan, je eigen demonen in de ogen te kijken, kun je alle onrust en negativiteit loslaten en echt gaan voelen dat je leeft. En geloof me, het is geweldig om de heelheid te voelen. Echt aanwezig zijn in je lichaam. Je diepste verlangen te voelen, de liefde te voelen, jezelf te voelen.

 • Hoe mooi is het leven als je ’s ochtends vroeg als eerste de stille wereld betreedt die is betoverd door een laag vers gevallen sneeuw
 • Hoe mooi is het leven als je met je kinderen en kleinkinderen aan de eettafel zit en je voelt de liefde stromen
 • Hoe mooi is het leven als je met je vriend(in) hand in hand over het strand loopt en je voelt de vreugde in je lijf opborrelen
 • Hoe mooi is het leven als jij met de ander kunt zijn, zonder dat het irriteert, zonder dat je uit de verbinding gaat en dat jij gewoon jezelf mag zijn

Misschien is dat voor jou nog niet het geval en herken jij jezelf in het volgende:

 • Je vindt het moeilijk om tegen een ander te zeggen: “Ik hou van jou!”
 • Je vindt het moeilijk om langdurig oogcontact te hebben
 • Je vindt het erg moeilijk om ‘nee’ te zeggen en je grenzen aan te geven
 • Je mist diepgaande verbinding met andere mensen
 • Je staat op de dansvloer en hebt constant het gevoel dat je bekeken wordt en daarom hou jij je in
 • Je bent teleurgesteld in het leven en jij vraagt je af: “Is dit het nou?”
 • Je bent voortdurend op zoek naar die ene ander die jou gelukkig moet maken
 • Je ligt elke avond uitgeteld op de bank
 • Je hebt last van angsten, onzekerheid of boosheid
 • Je hebt te kampen met anorexia of boulimia
 • Je staat kort voor een burn-out of je hebt al een burn-out

Als je leven nog niet moeiteloos gaat, als je nog niet kunt genieten, dan sta je waarschijnlijk nog in de overleef-modus. Dan is er nog heel veel winst te boeken. Dan zit er voor jou nog heel wat in het vat.

Hé mooi mens, ik gun ook jou dat jij voluit kunt leven en gaat stralen. Wil jij ook voluit leven? Wil jij ook stralen? Ik kan jou daarbij helpen. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.

Jij bent een goed mens