Workshop: ‘Vuur, Water, Aarde, Lucht en Ether’

Leer jezelf kennen middels de vijf elementen
Wie ben ik? Deze vraag heb ik mezelf al wel duizenden keren gesteld. Door telkenmale deze vraag aan mezelf te stellen, kwam ik telkens een stukje meer te weten over wie ik eigenlijk ben. En nog kom ik regelmatig voor verrassingen te staan. Want het blijkt dat ik meer ben dan ik ooit zelf heb bedacht. En zeker weten, dat geldt ook voor jou. Jij bent meer dan jij je kunt voorstellen.

Maar eigenlijk is het handiger en veel effectiever om deze vraag over jezelf te stellen middels de indeling van de vijf elementen zoals die ook al door de Oude Grieken werd gehanteerd. Het gaat om dieper voelen, in rust waarnemen, denken en analyseren, passie en gedrevenheid en tenslotte vertrouwen en meebewegen. Daarmee heb je een leidraad om gestructureerd onderzoek te doen. En daarbij laten we het niet alleen bij een gedachten experiment, maar we gaan ook voelen in welk element we ons het meest thuis voelen en welk element ongemakkelijk voelt. Dat onderzoek is het eerste deel van de dagworkshop.

In het tweede dagdeel gaan we onze relaties erbij betrekken (dat kan ook als je alleen komt). Want in onze relaties komen we onszelf tegen. De ander spiegelt telkens delen van onszelf. Soms is dat vreugdevol, een andere keer juist erg confronterend. In hoeverre geven wij op elk van de vijf elementen invulling aan onze relatie(s) en is daarbij sprake van een balans tussen geven en nemen of anders gezegd: is er balans tussen geven en ontvangen. En wat ontdek je dan in relatie tot die ander. 

Vraag jij je dat ook wel eens af? Heb jij ook het idee dat je geen idee hebt wie je bent? Wil jij ook komen tot verrassende antwoorden over wie jij bent? Meld je dan aan voor deze workshop.